De temperatuur stijgt en het zomerseizoen is nu echt begonnen! Door de hogere temperatuur zijn teken veel actiever. De kans op een tekenbeet neemt daardoor ook sterk toe. Tekenrader.nl adviseert om na een bezoek aan het groen om een tekencheck te doen. Teken komen vooral voor in grassen en bossen. Wanneer u werkt in het groen (ook al is het op een gazon), kunt u in aanraking komen met teken.

Tekencheck

Wanneer u werkt in het groen is de kans groter dat u gebeten wordt door een teek. Het risico is dat u door een tekenbeet de ziekte van Lyme kunt krijgen. Teken kunnen dragers zijn van deze ziekte. 25% van de teken is besmet en kan de ziekte van Lyme door een beet overdragen. Daarom is het belangrijk om een tekencheck te doen, zodat ze zo snel mogelijk verwijderd kunnen worden met een tekentang. Teken weten zich goed te verstoppen, waardoor het lastig is om ze te vinden. Uit onderzoek blijkt dat ze zich vaak bevinden op warme plekken op het lichaam zoals oksels, knieholtes of liesstreken (huidpooien). Zorg dat u op deze plekken extra alert bent! Wanneer u een teek vindt is het belangrijk om de hele teek te verwijderen, om ziekten te voorkomen.

Ziekte van Lyme

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de ziekte van Lyme. Ook zijn ze vaak op de hoogte dat deze ziekte door een tekenbeet ontstaat. De ziekte van Lyme is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb) die zich nestelt in het menselijk lichaam.

In een vroeg stadium is de ziekte van Lyme goed te behandelen met antibiotica. In een later stadium kunnen diverse symptomen ontstaan. De ziekte van Lyme is ook een multi-systeem ziekte. Het kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten.

Wat zijn de symptomen?

  • De huid verkleurt wanneer u bent gebeten. Dit kan zelf optreden 3 maanden na de beet.
  • Na enkele weken kan u last krijgen van koorts en eventueel ook spier- en gewrichtspijn.
  • Soms kunt u ook na een tekenbeet last krijgen van gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten.

Wanneer u één van deze symptomen constateert, maak dan direct een afspraak bij de huisarts. Geef aan dat u in het groen werkt. Dezelfde symptomen komen namelijk veel overeen met de symptomen van stress, dus wacht hier niet mee!

Extra alert

Teken worden al actief bij ongeveer 8 graden. Omdat het steeds warmer wordt in Nederland, krijgen we steeds eerder te maken met de teek. In de maanden mei, juni en juli zijn teken in Nederland het actiefst. In die maanden is het belangrijk om extra alert te zijn op tekenbeten. Vooral wanneer u of uw medewerkers veel werkzaamheden verrichten in het groen.