Vanaf 2015 is er een proef gestart bij Rijkswaterstaat om te onderzoeken wat het effect is bij het voeren van blauwe signaleringslichten en sirene, wanneer zij onderweg zijn naar een calamiteit op of langs het wegdek. Rijkswaterstaat heeft sinds 1 september groen licht gekregen voor het voeren van deze blauwe signaleringslichten en sirene.

De proef begon met 24 weginspecteurs die een speciale rijopleiding hebben gevolgd, inmiddels is dit aantal opgelopen tot 55 weginspecteurs. Op dit moment wordt gekeken naar de mogelijkheid om ze allemaal bij te scholen. Zo leren zij om te gaan met deze verantwoordelijkheden, tevens raken zij bekend met de communicatieprocedures richting de verkeerscentrale. Op deze wijze hoopt Rijkswaterstaat dat haar weginspecteurs meer gerespecteerd worden door de weggebruikers.

Door de invoering van blauw zwaailicht en sirene zullen zij gemiddeld 20 procent sneller ter plaatse zijn bij een calamiteit. Hierdoor zal de doorstroming van het verkeer verbeterd worden, maar ook worden de calamiteiten sneller verholpen. Het uiteindelijke doel is om de filetijd zo veel mogelijk in te korten.

Bron: Telegraaf.nl