In ons vakgebied horen wij regelmatig ‘die persoon zit thuis, waarschijnlijk door een burn-out’. Zowel de oorzaak als het effect zijn vaak onbekend. Wanneer heb je een burn-out? Wat houdt dat in? Maar vooral het belangrijkste: hoe voorkom je een burn-out of een terugval? Het Zilveren Kruis heeft een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en wanneer een burn-out voorkomt en hoe organisaties omgaan met een burn-out.

Burn-out op de werkvloer

56 procent van de werknemers die na een burn-out terugkeerden op de werkvloer, gaf aan dat de leidinggevende geen acties heeft ondernomen om een terugval te voorkomen. Bijna een derde heeft er niet of nauwelijks met zijn leidinggevende over gesproken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Zilveren Kruis, uitgevoerd door Kantar Public. Aan het onderzoek namen 533 werknemers deel die na een burn-out weer aan de slag gingen. Een op de zeven werkende Nederlander heeft last van burn-outklachten als oververmoeidheid en emotionele uitputting. In het onderwijs is dit zelfs één op de vijf, berekende het CBS.

Hun uitval wordt ten onrechte gezien als incident, zegt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkgevers moeten op zoek naar de oorzaak en zich de vraag stellen: “Moeten wij ons werk aanpassen?”. Volgens Bakker is de werknemer na terugkeer gebaat bij meer feedback, afwisseling in zijn werkzaamheden of meer vrijheid op zijn werk.

Onderschat probleem

Vakbond FNV noemt de re-integratie van deze groep werknemers een onderschat probleem. ,,We kennen voorbeelden van werknemers die na hun burn-out geen verlenging kregen van hun contract. Hij of zij zou het werk niet aankunnen, maar het is geen individueel probleem”, zegt een woordvoerder. De vele taken, het tekort aan personeel maar ook het continue inwerken van tijdelijke collega’s zijn volgens de vakbond belangrijke oorzaken van stress.

Zelf wijzen de werknemers in het onderzoek van Zilveren Kruis de disbalans tussen werk en privé als hoofdoorzaak aan. Hoogleraar Bakker: ,,Als er dan ook nog privékwesties spelen zoals een scheiding of een ziek kind, dan kan dat de laatste druppel zijn voor een burn-out. De managers zullen zeggen: zie je wel, het ligt aan de thuissituatie. Maar deze privéomstandigheden horen bij het leven.” (ad.nl).

Risico-Inventarisatie en &-Evaluatie

Het is belangrijk om een burn-out in eerste instantie te voorkomen. De kosten van de re-integratie en het verlies van arbeidsuren zijn vaak veel hoger dan het preventief voorkomen van werkdruk en werkstress. De basis begint bij het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E). Eén van de onderwerpen die bij al onze RI&E’s terugkomt, is de psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Wilt u uw organisatie preventief beschermen tegen een burn-out of andere klachten gerelateerd aan PSA, neem dan contact met ons op. Wij verzorgen een nieuwe RI&E voor uw organisatie of de bestaande RI&E herzien. Dit zodat er een effectieve basis gelegd wordt om arbeidsklachten te voorkomen, niet alleen op papier maar ook in de praktijk.